22 Mayıs 2017 Pazartesi

Gojiberry Araştırmaları

KAYSERİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Haber Ajanslarına 25.8.2016
Kayseri'de Milli Bir Üretim: Goji Berry
Alternatif Tıp Dostu Goji Berry
       Türkiye'de Kurt Üzümü adıyla bilinen Goji Berry bitkisi, içerdiği yüksek besin değerleriyle önemli meyvelerden bir tanesi. Kökeni Asya'ya dayanan Goji Berry, çok kuvvetli bir antioksidan içeren ve alternatif tıpta kullanılabilecek bir bitki.  Çalı formunda olan, soğuğa ve sıcaklığa karşı dayanıklılık gösteren Goji Berry bitkisinin Kayseri Hisarcık'ta 1360 rakımda organik olarak üretimi gerçekleştiriliyor. Mühendis Zafer ATİLLA'nın 10 dönüm alanda yaptığı 3 yıllık bir çalışmanın sonucu olan Goji Berry üretim bahçesinde İl Müdürümüz Özkan KAYACAN incelemelerde bulundu. Yurtdışından büyük paralar vererek getirdikleri bir bitkinin Kayseri'de ilk defa yetiştirildiğini söyleyen KAYACAN; "Yapılan 3 yıllık çalışmanın başarılı sonucu olarak her taraftan meyve fışkırdığını görebiliyoruz. Goji berry, eksi 40 – 50 derece soğuğa aynı zamanda artı 40 – 50 derece sıcaklığa dayanabilen bir bitki ve çok kıraç yerlerde de yetişebiliyor. Ama Türkiye'de çok bilinen bir bitki değil. Son 3 – 4 yıldır Türkiye gündeminde. Hedefimiz bundan sonra bu bahçelerin sayılarını artırmak. Her şeyi yapabildiğimizi göstermek için bu bahçe bir örnek. Gojiberiyi de rahatlıkla yetiştirebiliyoruz. Çiftçimiz goji berry bitkisini organik olarak üretiyor ve organik pazarlarımızda ürünlerini satışa sunmakta." Dedi.
       Ürünün sadece bir meyve ya da kuruyemiş olarak tüketilmesinden ziyade hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini ve bu kapsamda Kayseri'de şifalı bitkilerle tedavi uygulayan bir tıp merkezi ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten KAYACAN; her şeye derman olması noktasında goji berrry nin çok kıymetli bir bitki olduğunu söyledi.
       Kayseri merkezli olarak bu çalışmayı Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerini vurgulayan KAYACAN: "Solucan gübresi ile yaptığımız üretimlerle de bu çalışmayı destekleyeceğiz. Her zaman söylediğimiz gibi yine diyoruz ki: 'Yerli Üretim, Milli Üretim'." diyerek çalışmaların birlik ve beraberlik içerisinde destekli olarak yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.
       Goji berry üretimi bahçesinin teknik danışmanlığını yapan Zafer ATİLLA ise çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: "10 dönüm kapama bahçede mevcut olarak 3 bin goji berry fidanımız bulunuyor. Goji berry, 2 bin 300 rakıma kadar yetişebilen ve soğuğa dayanıklı, yabanı bir bitki olduğu için genetiğiyle oynanmamış tamamen doğal, ilaç istemeyen kendi kendini koruyabilen bir bitki. Hem taze olarak hem de kurutulup yıl boyunca tüketilebilen meyvenin yaprakları da yeşil çay olarak gölgede kurutulmak suretiyle değerlendirilebiliyor. Dünyada bilinen en çok antioksidan içeren bitkilerden bir tanesi. Maalesef şu an Türkiye'deki ihtiyacın %99'u Uzakdoğu'dan temin edilmekte. Bu da fahiş fiyatlardan satışa sunulmasına neden olmakta."
       Goji berry üretiminde Türk çiftçisine öncü olmak istediklerini belirten ATİLLA, "Yaklaşık 6 ay boyunca aynı dalda hem çiçek hem ham meyve hem de olgun meyve bulunduran goji berry bitkisinin peyzaj alanlarında süs çalısı olarak da kullanılabildiğini ve aynı zamanda 6 ay boyunca çiçekli olması sebebiyle bal üretimi için de stratejik bir ürün özelliği taşıdığını ifade etti.
       Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının organik tarım projeleri kapsamında üretim yaptıklarını ve İl Müdürlüğü teknik personelince rutin olarak denetlendiklerini ifade eden üreticimiz; aynı zamanda dünya pazarında kilosu 200 dolardan satılan siyah goji berry türünde de üretim yaptıklarını ve bu çalışmalarını yaygınlaştırmak amacı taşıdıklarını da belirtti.  
                      ----------------------------------------------------------------------------
ulusal tarım ile ilgili görsel sonucu
25.08.2016
  • Ulusal Tarım,  Tarımın Haber Kaynağı
Kayseri'de Milli Bir Üretim: Goji Berry
Türkiye'de Kurt Üzümü adıyla bilinen Goji Berry bitkisi Kayseri'de üretiliyor.
  • Türkiye'de Kurt Üzümü adıyla bilinen Goji Berry bitkisi, içerdiği yüksek besin değerleriyle önemli meyvelerden bir tanesi. Kökeni Asya'ya dayanan Goji Berry, çok kuvvetli bir antioksidan içeren ve alternatif tıpta kullanılabilecek bir bitki. 

  • Çalı formunda olan, soğuğa ve sıcaklığa karşı dayanıklılık gösteren Goji Berry bitkisinin Kayseri Hisarcık'ta 1360 rakımda organik olarak üretimi gerçekleştiriliyor. Mühendis Zafer ATİLLA'nın 10 dönüm alanda yaptığı 3 yıllık bir çalışmanın sonucu olan Goji Berry üretim bahçesinde İl Müdürü Özkan KAYACAN incelemelerde bulundu.

  • Yurtdışından büyük paralar vererek getirdikleri bir bitkinin Kayseri'de ilk defa yetiştirildiğini söyleyen KAYACAN; "Yapılan 3 yıllık çalışmanın başarılı sonucu olarak her taraftan meyve fışkırdığını görebiliyoruz. Goji berry, eksi 40 – 50 derece soğuğa aynı zamanda artı 40 – 50 derece sıcaklığa dayanabilen bir bitki ve çok kıraç yerlerde de yetişebiliyor. Ama Türkiye'de çok bilinen bir bitki değil. Son 3 – 4 yıldır Türkiye gündeminde. Hedefimiz bundan sonra bu bahçelerin sayılarını artırmak. Her şeyi yapabildiğimizi göstermek için bu bahçe bir örnek. Gojiberiyi de rahatlıkla yetiştirebiliyoruz. Çiftçimiz goji berry bitkisini organik olarak üretiyor ve organik pazarlarımızda ürünlerini satışa sunmakta." dedi.

  • Ürünün sadece bir meyve ya da kuruyemiş olarak tüketilmesinden ziyade hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini ve bu kapsamda Kayseri'de şifalı bitkilerle tedavi uygulayan bir tıp merkezi ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten KAYACAN; her şeye derman olması noktasında goji berrry nin çok kıymetli bir bitki olduğunu söyledi.

  • Kayseri merkezli olarak bu çalışmayı Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerini vurgulayan KAYACAN: "Solucan gübresi ile yaptığımız üretimlerle de bu çalışmayı destekleyeceğiz. Her zaman söylediğimiz gibi yine diyoruz ki: 'Yerli Üretim, Milli Üretim'." diyerek çalışmaların birlik ve beraberlik içerisinde destekli olarak yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.

  • Goji berry üretimi bahçesinin teknik danışmanlığını yapan Zafer ATİLLA ise çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: "10 dönüm kapama bahçede mevcut olarak 3 bin goji berry fidanımız bulunuyor. Goji berry, 2 bin 300 rakıma kadar yetişebilen ve soğuğa dayanıklı, yabanı bir bitki olduğu için genetiğiyle oynanmamış tamamen doğal, ilaç istemeyen kendi kendini koruyabilen bir bitki. Hem taze olarak hem de kurutulup yıl boyunca tüketilebilen meyvenin yaprakları da yeşil çay olarak gölgede kurutulmak suretiyle değerlendirilebiliyor. Dünyada bilinen en çok antioksidan içeren bitkilerden bir tanesi. Maalesef şu an Türkiye'deki ihtiyacın %99'u Uzakdoğu'dan temin edilmekte. Bu da fahiş fiyatlardan satışa sunulmasına neden olmakta."

  • Goji berry üretiminde Türk çiftçisine öncü olmak istediklerini belirten ATİLLA, "Yaklaşık 6 ay boyunca aynı dalda hem çiçek hem ham meyve hem de olgun meyve bulunduran goji berry bitkisinin peyzaj alanlarında süs çalısı olarak da kullanılabildiğini ve aynı zamanda 6 ay boyunca çiçekli olması sebebiyle bal üretimi için de stratejik bir ürün özelliği taşıdığını ifade etti.

  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının organik tarım projeleri kapsamında üretim yaptıklarını ve İl Müdürlüğü teknik personelince rutin olarak denetlendiklerini ifade eden üreticimiz; aynı zamanda dünya pazarında kilosu 200 dolardan satılan siyah goji berry türünde de üretim yaptıklarını ve bu çalışmalarını yaygınlaştırmak amacı taşıdıklarını da belirtti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lycium chinense

Ülkemizin sahil bölgelerinde yüksek nemden dolayı meyve veriminin çok güç veya düşük olduğu görülmekle birlikte, 2000 m yüksekliğe kadar ...