20 Mayıs 2017 Cumartesi

GOJİ BERRY NEDİR?


              
Goji Berry yetiştiriciliği


Goji küçük yumuşak meyveleri olan 1,700 yıl boyunca Tibet'te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl gojiden yaptıkları ilacı, böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar.   
Mutluluk meyvası denilen goji, inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır. Tadı biraz yabanmersinini biraz da kirazı andırır. 
Her parçasında ayrı bir şifa vardır. Parlak meyvası yenilir. Yapraklarından, şifa kaynağı bir çay elde edilir. Yaprakları ve sapları aynı zamanda yağ kaynağıdır... Posasından ise güzellik kremi yapılır.  Kurutulan goji, kuru üzüm gibi tüketilebilir
 Boyu 1 ile 3 metre arasında değişebilen ,yaprak döken çok yıllık odunsu bir bitkidir.
Berry:Birbirine yakın iki bitkinin ortak ismidir, LYCİUM BARBAUM VE LYCİUM CHİNESE
Orjinal yaşam alanı (habitat)bilinmemesine karşın ilk yetiştiği yerlerin güneydoğu Avrupa ve güney batı Asya olduğu tahmin ediliyor.
Goji Berry çeşitli ülkelerde isimlendirilirken genellikle mutluluğu ve sağlığı simgeleyen  isimlerle anılmıştır, mesela Çinde EVLİLİK ŞARABI ,TİBET GOJİSİ,HİMALAYA GOJİSİ adı altında yer almıştır.
Diğer bir isimde LYCİUM ” KADİM “ Anadolu Bölgesi olan LYCİA’dan geldiği varsayılmaktadır
Japonyada GOJİ BERRY KUKO ismi ile anılırken yemişler ise KUKO NOMİ veya KUKO KAJİTSU adıyla anılır. GOJİ BERRY aynı zamanda KIZIL ELMAS olarakda anılır.
GOJİ BERRY (KURT YEMİŞİ )KULLANIMI
Goji Berry yetiştiriciliği
Çinde 2000 yıldan beri ilaç yapımında kullanılıyor yaprakları sebze yerinede kullanılan GOJİ BERRY geleneksel Çin beslenme alışkanlıklarında geniş yer kaplamaktadır.
GOJİ BERRY (KURT YEMİŞİ) AMERİKA VE KANADA: Yoğun olarak yiyecekler pazarında büyük ilgi uyandırıyor, insanlar bu yemişin bir çok rahatsızlığa yardımcı olduğu konusunda hemfikirler.
GOJİ BERRY ÖNEMİ
Çinin efsanevi ilk imparatoru ve tarımın babası adıyla anılan SHEN NONG’un sağlık kitabından bahsedilmektedir.
GOJİ BERRY (KURT YEMİŞİ):Zengin 21 adet mineral içerir, bunlardan en önemlisi çinko, demir, bakır, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfordur. Beta karotenide kapsayan en zengin karatenoid kaynağıdır.Havuçdan daha çok beta karoten içerir. GOJİ BERRY  portakaldan 500 kat daha fazla C vitaminine sahipdir.GOJİ BERRY B1,B2,B6 ve E vitamini içerir.
GOJİ BERRY’ler 18 Aminoasit içerir,ciltteki enflamasyonu azaltmaya, ciltte üstün koruma sağlamaya ve iltihaplı ciltleri iyileştirmeye yardımcı olur. GOJİ BERRY cilt bakımını sağlık ile birleştirmeye çalışan MUCİZE BİR BİTKİDİR.
GOJİ BERRY yemişi geleneksel çin ilaçlarında bağışıklık sistemini güçlendirici ,görme yeteneğini arttırıcı, karaciğeri koruyucu, sperm arttırıcı ve kan dolaşımın hızlandırıcı etkileri sebebi ile Çinde  uzun  zaman kullanılmaktadır.
GOJİ BERRY doğası gereği tatlıdır, ham olarak tüketilmekte ve içilerek aynı zamanda şarabı tüketilerek etkilerinden faydalanılmaktadır. Bitki çayı olarakda kullanılabilmektedir.
GOJİ BERRY Diyetlerde de kullanılabilen meyve ve sebze grubundadır.
GOJİ BERRY CİLTTEKİ ETKİSİ, kan dolaşımını hızlandırıyor,cilt metabolizmasına karışıyor epidermis ve hypodermisteki oluşacak zararları geciktiriyor, ANTİ -AGING etkisi yaratıyor.

GOJİ BERRY NEDEN BU KADAR ÖZEL?
Goji Berry bu kadar önemli kılan yüksek emilimini ve insanı beslemek için içersinde var olan antioksidanlar, karbonhidrat ve vitaminler onu ideal bir yemiş haline getiriyor.
GOJİ BERRY en yüksek zirveye sahip olan HİMALAYA alanlarından kök aldığı için DR.MİNDELL günlük beslenmeye yardımcı olabilecek ideal meyve ve sebze grubunda olduğu kanısında.
GOJİ BERRY ‘lerin yetiştiği himalayaların dünyada güneşe en yakın dağ olduğudur.
 GOJİ BERRY'NİN FAYDALARI 
  • Dünya daki en yüksek antioksidan yiyeceklerinden biridir. Antioxidant carotenoidsin tam bir tayfını içerir.
  • Ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır.
  • 19 farklı amino asit içerir (Arı poleninden altı kere daha yüksek). Methionine, Leucine, Isoleucine, Lysine, Phenylalanine, Threonine , Tryptophan, Valine ...
  • 21 iz minerallerini içerir. Çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor ...
  • İçeriğindeki Germanyum kansere karşı koruyucu bir iz mineralidir. Nadiren, yiyeceklerde bulunur.
  • % 13 protein içerir, kepekli buğdaydan daha yüksektir.
  • Portakaldan yüzlerce kat C vitamini içerir.
  • B vitaminlerini içerir, yiyeceği enerjiye döndürmek için zorunlu.
  • %8 Vitamin E içerir. (Çok nadiren meyvelerde bulunur, sadece tahıl ve tohumlarda)
  • Beta Sitosterol'a içerir, anti-alevlendirici bir ajandır. Kolesterolü düşürür.
  • Cinsel iktidarsızlık ve büyüme hormonlarına iyi gelir.
  • Hormonların ve beyin ve sinir sisteminin düzgün iş görmesi için vücudun üretimi için gerektirilen gerekli yağlı asitleri içerir.
  • Kalp ve kan basıncına faydası olan maddeler içerir.
  • Solavetivone içerir. Bu madde güçlü bir anti fungal ve anti-bakteriyeldir.
  • Physalin içerir. Löseminin bütün büyük tiplerine karşı aktif olan doğal bir bileşiktir.
  • Tümörlere karşı deney farelerinde doğal katil hücre faaliyetini arttırdığı görülmüştür. Geniş tayfla anti-kanser ilacıdır.
  • Karaciğer tarafından kolin'i üretmek için kullanılan Betain içerir, sakinleştirici, hafızayı arttıran, kas büyümesini terfi ettiren ve yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyan bir bileşiktir.
  • Betain ayrıca, vücudun enerji tepkilerinde kullandığı metil gruplarını sağlar ve homosistein düzeylerini azaltmaya yardım edebilir.
  • DNA'yı korur.
  • Havuçtan daha iyi bir beta karoten kaynağıdır.
  • Zeaxanthin içerir. Göz retinasında bulunan iki karotenoidden biridir. Göz sağlığı için çok yararlıdır.
  • 100 GR GOJİ BERRY KURUTULMUŞ OLARAK BESİN DEĞERLERİ
  • *Kalsiyum 112 mg
  • *Potasyum 1.132 mg
  • *Demir 9 mg
  • *Çinko 2 mg
  • *Selenyum 50 mikrogram,
  • *Riboflavin(vitamin B2) 1.3 mg
  • *Vitamin C : Tam yelpazede 148 mg
  • (En dar spektrumda ise 29 mg)
  • * Beta-Keroten   7 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lycium chinense

Ülkemizin sahil bölgelerinde yüksek nemden dolayı meyve veriminin çok güç veya düşük olduğu görülmekle birlikte, 2000 m yüksekliğe kadar ...